Om Mindfulness

At være bevidst tilstede i nuet. Det handler i bund og grund om at være opmærksom med vilje uden at være forhåndsindtaget. Det modsatte af at være bevidst med vilje, er ubevidst og automatisk, det afspejler sig i vores handlinger og adfærd. Vi kører på autopilot.

At genoptræne vores evne til at være tilstede i nuet, som vi alle er født med, men har tabt i vores hastværk gennem livet kaldes for mindfulness.

Værktøjet til at træne mindfulness er meditation.

Meditation på opmærksomhed er en enkelt mental træningsteknik der går ud på at rette sin opmærksomhed mod et objekt, det kan være hænder, fødder eller åndedræt. Det kan også være en bevægelse eller en åndedrætsøvelse.

Vores tanker er ofte i fortiden, på de oplevelser vi har haft eller ude i fremtiden, på alt det vi skal nå.  Jo mere vores tanker og følelser opholder sig i fortiden eller i fremtiden, jo mere afskærer vi os selv fra at være i nutiden. Meditationstræningen handler om at skabe så meget ro i tankestrømmen, at vi ikke så let bliver forstyrret af tanker fra fortiden og tanker om fremtiden, så vores tænkning bliver mere neutral.Father son ocean

Fra vi er børn lærer vi værdien af fysiske øvelser. Vi går i skole og lærer fysik, kemi, at skrive og læse. Vi lærer at opføre os pænt i forhold til andre mennesker, men vi lærer ikke at opfører os pænt overfor os selv. Vi har måske så travlt med at efterleve andre menneskers krav, at vi helt ubevidst glemmer os selv. I en verden hvor vi bliver målt på det vi gør, er det svært at se det positive i at gøre ingenting.

Er du bevidst om, hvad din harddisk indeholder?

Forestil dig din computer, hvor der er blevet installeret rigtig mange programmer og nogle har du afinstalleret igen, så der ligger stumper af programmerne. Din computer begynder at køre langsommere og du ved at det er tid til en diskoprydning og måske en diskfragmentering, så der kan blive ryddet ud i informationerne og de informationer du har brug for, kan komme ind på de rette hylder. Hvis du læser hvilke informationer din computer vil slette og hvilke informationer den flytter, så har du et meget godt billede af, hvad din computer indeholder. Man kan sige at du er blevet bevidst om, hvilke informationer din computer indeholder.

I meditationen bliver vi bevidste om, hvilke informationer vores tanker indeholder og når vi gør det kan vi give slip på dem, idet det er meget svært at give slip på noget vi ikke ved er dér. Det kan være hensigtsmæssig at give slip på  tanker som stresser os, som begrænser os og som vi har tænkt mange gange før.

Vores tanker kører uafbrudt fra vi står op til vi går i seng. Forestil dig at du er lige så aktiv med din krop hver dag, som du er med din hjerne. Ville du i så tilfælde sørge for at restituere din krop?

Jeg håber du har fået et lille indblik i, hvad mindfulness handler om.

Læs også:   Hvorfor meditation    Hvad giver meditation os    Alle kan meditere    Blogindlæg

Har du fået blod på tanden til at prøve på egen hånd, kan du følge mit 10 dages kursus , det er gratis eller du kan kigge ind i redskabsskurret.

Rigtig god fornøjelse