Tips og tricks

Jeg har gået ca. 4.000 km. på Caminoen. Her får du mine bedste fif.

Når det er varmt er det godt med lidt vand i hovedet

 • Hvornår er det bedste at gå

De bedste måneder, hvad gælder vejr og mennesker på ruten er april/maj og oktober/november. Her er det ikke for varmt og ikke for koldt og der er ikke så mange på ruten.

Juni, juli og august, er rigtig varme og der er rigtig mange mennesker på ruten, så det kan være svært at finde ro.

Vintermånederne, har jeg hørt, kan være gode, blot tøjet er til det.

Hvor langt skal du gå om dagen

Det bestemmer du helt selv. Nogle går 15-20 km. om dagen, andre har det fint med 30 eller 40 km. om dagen. Find dit eget tempo og grænse for, hvor mange km. der ligger godt til dig.

 • Rygsæk

Det er værd at gøre et stykke arbejde, for at holde vægten nede på din rygsæk.

Jeg har talt med mennesker, der har båret rundt på mellem 8 og 40 kg. Det er em og væk en del kilo at bære rundt på, 8-10 timer om dagen, i  25-30 dage, med konstante op og ned stigninger, hvor du går mellem 20 og 40 km. om dagen. Jo tungere din rygsæk er, jo større er chancen for vabler.

Hovedreglen er at din rygsæk vejer max 10% af din kropsvægt.

Derfor har jeg gjort en dyd ud af, at holde vægten nede på absolut minimum. Hertil kommer vand og mad.

Du kan evt. kigge lidt på min pakkeliste og måske bruge nogle af mine ideer.

Kriterierne for det jeg medbringer i min rygsæk er:

 1. Har jeg i virkeligheden brug for denne ting. Godt spørgsmål at stille sig selv. Jeg fik i hvert tilfælde hevet en del ud af min rygsæk, på det spørgsmål
 2. Let vægt. Har du valgte mellem ex. to bluser med samme kvalitet, så vælg den letteste.
 3. Hurtigt tørrende. Hurtigt tørrende fordi, det tøj du har vandret i om dagen, vasker du om aftenen og det skal gerne være tørt, til at lægge i din rygsæk om morgenen.
 4. Endelig er det godt, om du kan kombinere det medbragte tøj. Ex. sov jeg i skiundertøj i april og var det koldt, kunne jeg tage det på om dagen. Det skulle vise sig at være en god idé. For det var virkelig koldt, mange af dagene.
 • Vandrestøvler eller vandresko?

Vælger du vandresko, som ikke støtter om omkring dine ankler, skal du huske at træne dine ankler. Det kan du gøre ved at gå strækninger, hvor underlaget er ujævnt. Gelesåler er gode når du skal gå langt. De holder og bliver ikke trådt ned, som de såler der sidder i skoen.

 • Vabler

Der er tre måder at behandle vabler på. Prøv dig frem.

 1. Gør ingenting. Gå på dine vabler. Det væske der er inden i vablen, virker som stødpude når du går. Væsken er endvidere med til at heale huden i vablen. Den første dag, gør det ondt at gå, men efter nogle dage, mærker du det ikke. I takt med at vablen healer, vil væskeindholdet blive mindre og mindre. Denne løsning er uden risiko for infektion
 2. Du prikker hul på vablen med en desinficeret nål, trækker en desinficeret tråd igennem vablen, så du får tømt vablen fuldstændig for væske. Sæt herefter plaster på den. Jeg har mødt en del, som havde fået infektion i deres vabler, på denne løsning
 3. Klip alt huden af din vabel, så der er åben adgang til det underliggende hud. Sæt Compeed vabelplaster eller noget andet.

Uanset hvilken løsning du vælger, så gør vabler ondt at gå på. Sådan er det. Det vigtigste er, at der ikke går infektion i dem, for så skal du en tur til lægen, på pillekur og holde pause i et par dage og det var vel, dybest set ikke derfor du tog af sted?

Det bedste du kan gøre, er at prøve at undgå at få vabler, og hvordan gør du så det. Beklager, men jeg har ingen komplet løsning på det, blot nogle få råd, der kan være med til at forhindre at du får for mange af dem.

 • Gå dine vandresko/støvler godt til, inden du tager af sted. Det betyder daglige vandreture på omkring 10 km. op til din tur
 • Hold vægten ned på omkring 10% af din kropsvægt. Jo tungere din rygsæk er, jo mere tryk på dine fødder
 • Brug to soks system. På den måde undgår du den direkte friktion mellem fod og sko
 • Går du over 20 km. om dagen, så skift dine sokker efter de første 20 km. Dine fødder vil elske det
 • Smør dine fødder ind i vaseline (husk at komme ind mellem tæerne) eller andet vandafvisende creme om morgenen.  Det letter friktionen mellem dine tær og mellem fod og sokker/sko
 • Lad være med at binde dine sko/støvler for stramt. Skoen skal sidde til, men ikke så meget til at din sko gnaver hul i dine fødder. Hvis du bruger to sokker og vaseline på fødderne, så er det fint
 • Luft dine fødder, når du holder frokostpause. Tag sko og sokker af og få luft til dine fødder
 • Sveder du meget i dine sko/støvler. Har jeg fået dette gode råd. Læg bind i bunden af dine sko/støvler. Det skulle efter sigende, optage væsken fra dine sokker til sig. Brug dem med vinger :-) , så du kan sætte dem omkring dine såler. Skift dem ud et par gange om dagen

 

 • Betbug=væglus

Væglusene  lever bland andet i fodpanelerne. Derfor skal du holde dig fra at stille sin rygsæk op ad væggen.

På nogle refugier, er der skilte på væggen, hvor der henstilles til, ikke at lægge rygsækken i sengen. Fordi, har du stillet din rygsæk op ad væggen og fået væglus på eller i din rygsæk, så har du nu væglus i din seng, som gives videre til de næste, der skal sove i sengen. Og når du har sovet i sengen, har du nu væglus i din sovepose og i dit tøj.

Væglus bider. Og ligesom vi reagerer forskelligt på myggestik og bistik, reagerer vi også forskelligt på væglusbid. Nogle får store sår, på hele kroppen og må en tur forbi en læge, nogle enkelte forbi et hospital, andre reagerer ikke på deres bid.

Hvordan udgår du møde væglussene:

Hold dig fra tæpperne, hvis det er muligt. På alle refugier ligger der tæpper du kan lægge over din sovepose, hvis det er koldt. Og tro mig, der kan være koldt. Det er de færreste refugier, der har tændt for deres varmeapparater, hvis der da overhovedet er nogen.

Hold dig som sagt, fra at lægge din rygsæk i din seng.

Køb et engangslagen eller et bedbuglagen.

Under alle omstændigheder, er det ikke noget du ønsker, at tage med hjem til din bopæl. Derfor. Ryd ud i din rygsæk, den sidste aften, vask alt dit tøj og din rygsæk, sovepose osv. Når du kommer hjem, så læg din rygsæk i en stor affaldspose og lad den stå der i nogle uger. Smid al dit tøj fra turen i vaskemaskinen.

Du kan også vælge at købe en spray i Spanien, som du sprayer dit tøj og rygsæk med, inden du tager hjem.

 • Vand

Drikke købevand eller vand fra hanerne.

Nogle bliver syge, andre drikker vandet fra hanerne uden problemer. Der burde ikke være noget i vejen med at drikke vandet fra hanerne i Spanien. Alligevel mødte jeg en del, som var blevet syge med diarre. Ikke rart at ligge i dage og være syg.

Det du skal være opmærksom på er. På ruten møder du haner med vand.

Når der står PORTABLE, kan du drikke det.

Står der ikke noget, så hold dig langt væk. Du ved nemlig ikke, hvad der står på det skilt, der mangler.

På nogle haner står der NOT PORTABLE, dem holder du dig naturligvis fra.

 • Hvor begynder og slutter din Camino

Den begynder lige nøjagtig der, hvor du selv bestemmer det. Den samme regel gælder om dit slutpunkt. De fleste slutter dog i Santiago. Ofte er det tiden der bestemmer, hvor du begynder. Normalt råder Spanierne således:

Fem uger = St Jean Pied de Port eller Roncesvalles til Santiago

Fire uger = Pamplona til Santiago eller Logroño til Santiago

Tre uger = Burgos til Santiago

To uger = Leon til Santiago eller Ponferrada til Santiago

En uge = Sarria to Santiago

 • Hjemtransport

Min anbefaling er, lad være med at købe flybillet hjemmefra. Der er altid billige flybilletter at få, fra Santiago og du slipper for at gå og vente på at kunne komme hjem.

 • Mobiltelefon/Tablet

Hvis du overvejer at gå Caminoen, så gør dig selv den tjeneste at overveje, hvor meget kontakt du vil have med omverdenen og dem derhjemme. Jeg oplevede en del mennesker, som konstant måtte have fat i deres smartphone eller ipad, have musik i ørene og hvis ikke de havde gang i en af førnævnte ting, så havde de kameraet fremme. Det er naturligvis godt, når man føler sig lidt ensom, træt eller bare syntes, at skiltet, hvor der står 500 km. til Santiago er demotiverende, lige at kunne gå på facebook, eller ringe til en ven. Omvendt får du ikke lov til at deale med disse følelser.

Jeg mødte også mange mennesker, som havde en telefon eller mini-ipad med, fordi det var aftalen med ægtefællen derhjemme, at de ringede hjem eller sendte en besked hver dag og fortalte, at de var OK. Og ellers lå den blot i deres rygsæk og var slukket.

Min løsning var at have et taletidskort til 100 kr. med et helt ny nr. som kun få mennesker havde. Den virkede som en nødtelefon. Intet netværk overhovedet.

Der er ingen løsning der er rigtig eller forkert. Du skal måske blot overveje dem og finde den løsning der passer til dig.

 • Hvad koster en tur på Caminoen

Regn med 40 euro om dagen eller små 300 i danske kroner. Det dækker fint til mad, drikke og overnatning.

Flybilletter til og fra kan gøres billigt. Jeg gav omkring 3000 kr. for ud og hjem turen.

Søg på nettet. Den bedste og billigste søgeside jeg har fundet er www.skyscanner.dk

 • Udstyr

Det kan gøres dyrt, det kan gøres billigt. Køb nyt, lån, ønsk dig tingene i fødselsdagsgave/julegave. Alle mulighederne er åbne.

 • Gå alene eller sammen med en anden/andre

Det bestemmer du helt selv. Men du behøver ikke at være bange for at tage derned alene. Du vil hurtigt komme i snak med andre og der er massere som gerne vil følges med dig. Den 1. dag jeg begyndte fra Saint Jean, var jeg lidt usikker, så jeg spurgte en gut om vi ikke skulle følges, så det gjorde vi. Det viste sig dog, at de ca. 18 andre der startede ud den dag, mødte vi på vejen, så vi har nok gået i en radius af, måske 200 – 500 meter fra hinanden. Efterhånden som du får vandret, bliver du mere tryg med omgivelserne og kan tage de lange stræk alene.

 • Pilgrimspas

Pilgrimspas kan du købe på alle refugier. Det koster ca. 100 kr. Det giver dig adgang til at overnatte på refugierne. På hver overnatningssted du sover, får du et stempel i dit pas. Når du ankommer til Santiago, kan du gå på Pilgrimskontoret der og få dit Compostella bevis. Det er et bevis for, at du har gået turen.

 • Mister du noget undervejs

Så fortvivl ikke. Alle Overnatningssteder har et rum eller en sæk med glemte ting og der er alt lige fra sovepose til vandrestave, sko, sokker, bluser osv. Du skal blot spørge hospitalieroen.

 • Guidebog

Rigtig mange går rundt med en stor tung guidebog, til ingen verdens nytte.

Begynder din tur i Saint Jean, får du udleveret en liste med overnatningssteder og hvor de ligger. Du kan endvidere købe et guidehæfte, som er rigtig godt, let i vægt og koster 10 euro dernede.

 • Spansk

Gør dig selv den tjeneste at lære, bare lidt spansk. Det kan være 10 sætninger, som du så kan bygge lidt videre på dernede.

 • Når du er dernede

Nyd det i fulde åndedræt. Du er øm i hele kroppen og træt. Måske har du ikke fået sovet så meget i løbet af natten. Måske har du vabler der gør ondt. Måske føler du dig ked af det, ensom fordi du er alene og langt hjemmefra. Måske har du ikke fået tøj nok med eller fået fyldt for mange ting i din rygsæk. Måske mangler du et plaster, noget vand, et stykke chokolade.

Uanset hvad der er og hvad der sker, så tag det roligt. Det løser sig på vejen. Der kommer altid en forbi, som rækker et stykke chokolade ud til dig, giver dig det plaster du mangler, siger noget sjovt så du smiler og giver dig et knus, når du har brug for det.

Rigtig god tur