Hvad er en Caminovandring

El Camino betyder vejen, på Spansk.

Spanien har en del pilgrimsruter. Alle fører de til byen Santiago de Compostela.

Den moderne pilgrimsfærd

I dag går tusindvis af kristne pilgrimme og ikke-kristne pilgrimme hvert år på Caminoen. Den mest populære rute er den franske vej eller Camino Francés. Ruten starter fra Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne. Der vandrer hvert Billede048år ca. 200.000 mennesker på pilgrimsruterne i Spanien. De fleste begynder i Leon eller Sarria, som ligger henholdsvis 365 km. og 100 km. fra Santiago de Compostela

I dag er pilgrimsturen en personlig rejse. Samtidig er det også en social rejse. En rejse hvor man møder mange andre pilgrimme på turen, og mange får  en “caminofamilie” af andre pilgrimsrejsende.

På turen medbringes kun det allermest nødvendige, da du selv skal bære det på ryggen, hele turen igennem. Det står i skærende kontrast til de fleste menneskers liv i dag, hvor vi har adgang til stort set alt hvad vi har brug for, og mere til, lige ved hånden.

På hele turen ligger der refugier, som er overnatningssteder for pilgrimsrejsende. Det er vandrehjemslignende overnatningssteder. Man kan ikke bestille plads på et refugie. Man får plads efterhånden som man ankommer. Reglen er at gående har 1. ret til soveplads, herefter kommer ryttere, og cyklende og hvis der stadig er plads, pilgrimme, der har hjælp af en følgebil – dem der rejser via et rejseselskab.

I Rabanal er en lille plads, hvor der er placeret et kors og rundt om dette en enorm bunke af små og store sten Det siges at man som pilgrim, her kan “komme af med” de ting, man gerne vil lægge bag sig. Symbolet er en sten, medbragt hjemmefra.

Det siges endvidere at, det du møder på din – El Camino – , er det du har brug for.

Lidt historie                                                                    

Pilgrimsruterne i Spanien, har været en af ​​de vigtigste kristne pilgrimsrejser siden middelalderen, og den har eksisteret i over 1000 år.

Den blev anset for en af ​​tre pilgrimsrejser, hvor alle synder kunne blive tilgivet.  De to andre var Via Francigena til Rom og pilgrimsrejsen til Jerusalem.

“El Camino” ligge under Mælkevejen, og pilgrimme har derfor tidligere brugt denne galakse til at orientere sig om natten. Det siges også, at der er en kraftigere energi i dette område, som har givet pilgrimsvandrer særlige spirituelle oplevelser.

Det siges, at du går dine “gamle” smerter væk undervejs. Det vil sige, at gamle skader og skavanker kan dukke op på turen. Når du går pilgrimsturen er der god tid til at bearbejde disse gamle “sår”, og derved kan smerten dukke op igen.

Vandringen er også blevet brugt som et system for bod. Straffede kunne vælge at gå i fængsel eller vandre pilgrimsruten fra a-z. Overlevede de og havde de gennemført ruten, ansås det for boden. Samtidig viste det sig, at disse mennesker efter vandringen, forvandlede sig til retlydige borgere.

I middelalderen var ruten særdeles berejst, men også en farefuld affære. Sygdom, og overfald af røvere og banditter var ikke usædvanligt på den tid og en del pilgrimme overlevede ikke turen. Reformation og uro i det 16. århundredes Europa resulterede dog i en tilbagegang.

Pilgrimsruten har haft stor betydning for Europa. Millioner af mennesker mødte hinanden og skabte en kultur- og handelsudveksling. Der skabtes forbindelser på kryds af landegrænserne. Caminoen var en hovedfærdselsåre i Europa. Den blev dynamo for udviklingen af kirker, klostre, hospitaler og hele byer, ligesom den står for udvikling og udveksling af kristen kunst.

I begyndelsen af ​​1980 er det kun et par pilgrimme om året, der vandrer ruten til Santiago. Men siden slutningen af ​​1980′erne, har Caminoen tiltrukket et stigende antal moderne pilgrimme fra hele verden. Ruten blev erklæret den første europæiske kulturrute ved Europarådet i 1987 og indskrevet som en af ​​UNESCOs World Heritage Sites i 1993. I dag er det omkring 200.000 mennesker der vandre/ridder eller cykler på Caminoen, hvert år.

Mange pilgrimme fortsætter fra Santiago de Compostela, ud til havet ved til Cape Finisterre (galicisk: Fisterra) eller Muxia.

Læs også: Hvad koster en tur på Caminoen

Min næste tur begynder den 15. december 2018, hvor jeg vil gå fra Lissabon til Santiago de Compostella.